ZONGULDAK RİSK ALTINDA MI? 

MTA, DİRİ FAY HATLARINI GÜNCELLEDİ

Son zamanlarda yaşanan küçük çaplı sarsıntıların ardından, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye'nin deprem kuşağı içerisinde yer alan diri fay hatlarını güncelledi.

MTA tarafından yapılan deprem risk analizine göre Zonguldak ikinci derece risk altında bulunan iller arasında yer alırken, komşu illerimiz Bartın, Karabük, Düzce ve Bolu birinci derecede risk taşıyan iller arasında yer aldı. 

Son zamanlarda yaşanan küçük çaplı sarsıntıların ardından, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye'nin deprem kuşağı içerisinde yer alan diri fay hatlarını güncelledi.

TÜRKİYE'DE 485 DİRİ FAY HATTI BELİRLENDİ
Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de 45 ilde bulunan 485 diri fayın 5,5 ve üzeri şiddette deprem üretebileceği tespit edildi. Ülke, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında konumlanmış durumda.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI VE KUZEY ANADOLU FAY HATTI 
Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay'dan başlayarak Erzincan'a kadar uzanırken, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde son buluyor. Bu hat, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş ve Erzincan gibi birçok ilin içinden geçiyor.

KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDEKİ RİSKLİ İLLER 
AFAD verilerine göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere toplam 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80'den fazla ilçe, direkt aktif fay hatları üzerinde bulunuyor.

BATI ANADOLU FAY HATTI VE RİSK ANALİZİ
Batı Anadolu Fay Hattı, Ege Bölgesi'ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanır. Bu fay hatlarına uyum gösteren deprem kuşağı, Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir gibi illeri içine alır.

RİSKLİ BÖLGELER
Birinci Derece Riskli Bölgeler: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

İkinci Derece Riskli Bölgeler: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.

Üçüncü Derece Riskli Bölgeler: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

Dördüncü ve Beşinci Derece Riskli Bölgeler: Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.

MTA diri fay hattı güncellendi Zonguldak risk altında mı deprem deprem kuşağı ikinci derece Zonguldak haberleri