ZONGULDAK BİNDALLI

Bindallı Türk geleneği kıyafet motifidir. Bindallı, geleneksel Türk giyiminde önemli bir yer tutan, nişan ve düğün gibi özel günlerde tercih edilen bir giysi türüdür. Geleneksel motiflerle zenginleştirilen bindallılar, köklü geçmişiyle Türk halkının kültürel mirasının önemli bir parçasını oluşturur. Bu kıyafete kaftan eşlik eder. Bu gibi kıyafetleri erkek tarafı temin eder ve almakla yükümlüdür.

Zonguldaklılar Türkmen oldukları için giyim gelenekleri de tıpkı diğer yörelerde olduğu gibi benzerlik taşır. Fakat bazı yöresel değişiklikler de taşır.

Normalde genellikle tarlalarda çalıştıkları için ; tarlaya göre kıyafet giyme alışkanlıkları vardır. Tarladaki ürünleri pazarda sattıkları için ise para taşımak için kullandıkları kuşak takarlar.

Düğün kına gibi özel günlerde ise bindallı desenli kıyafet giyerler. Bu kıyafetlerde Bindallı genellikle üzerinde çiçek, dal ya da yaprak motifleri taşır ve ayaklara kadar uzanıyor. Bindallı kıyafetler başlarda gelinlik olarak kullanılmış ve sonrasında ise her genç kızın düğünlerde giydiği kıyafete dönüşmüş.

Zonguldak kostümü ise Keşan ya da dokuma kumaşından yapılmaktadır. Üzerine işleme ile süsleme yapılıyor. Belinde lastikli döküm kemer, Başında kısa kep, üzeri işlemeli ve boncuk süslemeli yazma ve puşi vardır. İçinde ise şile bezinden nakışlı gömlek kullanılır. Ayağında şavar satenden , ayakkabı ise deridendir. Çuha kumaştan üzeri sırma ve lase işlemeli kostüm tercih edilmektedir. Bu kostümün içinde ise altı parmak dokuma kumaştan içlik dikilir. Belinde İsmaliye bel kuşağı bulunmaktadır. Kostümün başında tüm Anadolu’da olduğu gibi başlık keçeden yapılmış fes giyilir. .Daha sonraları fes yerine pov veya baş örtüsü yerini aldı. Yörük poşisi olan kefiye ( atkı türünde tül) fesin üzerine dolanır. Ayakkabı ise deri ayakkabıdır.

Hayati Yılmaz ile

Zonguldak Tarih

ZONGULDAK BİNDALLI