Yavuzyılmaz, Yaz Saati Uygulamasını Meclise Taşıdı

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinde kalıcı yaz saati uygulamasının enerji tasarrufu sağlamadığını ileri sürdü.

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinde söz alan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın hedefinde kalıcı yaz saati uygulaması vardı.

 Yavuzyılmaz, yaz saati uygulamasıyla ilgili şöyle konuştu:

“AK PARTİ’NİN YAPTIĞI KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASINDA ENERJİ TASARRUFU, İŞ VERİMİ, EKONOMİK BİR FAYDA YOK”

 

“AK Parti Bakanlar Kurulu kararıyla 30 Ekim 2016 tarihinden itibaren kış saati uygulamasını kaldırdı ve yıl boyunca kalıcı yaz saati uygulamasına geçti. Nüfusun yüzde 80’inin yaşadığı ve elektrik tüketiminin yüzde 90’ının gerçekleştiği bölgelerde vatandaşlarımız karanlıkta kalkıyor, karanlıkta okula ve işe gidiyor, karanlıkta okuldan ve işten dönüyor. AK Parti’nin yaptığı kalıcı yaz saati uygulamasında enerji tasarrufu yok, iş verimi yok, ekonomik bir fayda yok, aynı zamanda bu uygulama toplum sağlığını bozuyor, sosyal hayata da zarar veriyor. Kış saati uygulamasının kaldırılıp yaz saati uygulaması kalıcı hale geldiğinde 2016 yılının kasım ayının elektrik tüketiminin bir önceki yıl aynı ayla kıyaslaması yapıldığında, bırakın elektrik tasarrufu sağlanmasını, elektrik tüketiminin yüzde 7,5 arttığını tespit ettik.

 

“YAZ SAATİNİN KALICI HALE GELMESİYLE İLGİLİ AK PARTİ’NİN SİPARİŞLE RAPOR HAZIRLATTIĞI KİŞİ ÇORLU TREN FACİASININ DA BİLİRKİŞİSİ“

 

Bu uygulamanın öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında, uygulamanın yerleşik olarak hayata geçtiği 2017 yılının ocak, şubat, mart aylarından şubat ayı seçildiğinde, bir önceki yılın aynı günü, çarşamba günü esas alınarak yapılan karşılaştırmada enerji tüketiminin yükseldiği görülüyor. Saat 06.00’da 2017 yılında kış uygulaması kaldırıldığı için bir önceki yıla oranla elektrik tüketimi yüzde 11,4 artmış durumda. Saat sabah 07.00’de, bir önceki yıla kıyaslandığında elektrik tüketimi yüzde 15,6 artıyor, saat 08.00’de yüzde 17,4 artıyor, saat 09.00’da yüzde 17,6 elektrik tüketimi artıyor ve yıllık elektrik tüketimindeki artış oranı, bu saat aralığındaki artış oranının katbekat altında. Ayrıca, yaz saatinin kalıcı hale gelmesiyle ilgili AK Parti’nin siparişle rapor hazırlattığı kişi aynı zamanda Çorlu tren faciasının da bilirkişisi.

 

“AK PARTİ ELEKTRİKTEKİ TEKELİ BÜYÜTMEK İÇİN TEİAŞ’I DA ÖZELLEŞTİRME SÜRECİNE SOKTU”

 

Kış saatinin kaldırılmasıyla artan elektrik tüketimi elektrik üretim şirketlerine de kazanç oldu. Elektrik üretiminin yüzde 81’ini özel şirketler yapıyor, elektrik dağıtımının yüzde 100’ünü neredeyse aynı şirketler yapıyor. Elektrik perakende satışının yüzde yüzünü de aynı şirketler yapıyor. Burada tam bir tekel var ve AK Parti’ye bu yetmedi bu tekeli daha da büyütmek için bu kez de elektrik iletimindeki kurum TEİAŞ’ı özelleştirme sürecine soktu. Önceki enerji bakanı yaptığı açıklamayla, kış-yaz saati arasındaki geçişle 5 yılda 6 milyar TL tasarruf yapıldığını iddia etti, hiçbir bilimsel parametre açıklamadı.”

yaz saati uygulaması meclise taşındı enerji tasarrufu CHP Deniz Yavuzyılmaz Zonguldak