Yastık altında altını olanlar dikkat!

Yastık altında altını olanlar için açıklama Cumhurbaşkanlığı'ndan geldi. Açıklamada yeni düzenleme geleceğine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bir son dakika açıklamasında bulundu. Yılmaz yaptığı açıklamada yastık altında birikmiş fiziki altını olanlar için yeni bir düzenlemenin hayata geçeceğini söyledi.

 

Altın ve ziynet eşyalarına tasarruf amacı ile büyük ilgi olduğunu söyleyen Yılmaz, "Altın üretimini artırmak, madenciliği geliştirmek durumundayız. Altın üretime, yatırıma katkı sunarsa ülkeye faydası olur. Vatandaş dövizi evinde tuttuğunda ABD, Avrupa'ya sıfır faizli kredi açmış oluyor. Altın, dövizin sisteme dahil olması önemli" dedi.

 

ALTINLARINIZI KOLAYLIKLA BANKAYA GÖTÜREBİLECEKSİNİZ

 

Cevdet Yılmaz yaptığı açıklamada vatandaşların bankaya yatırdığı altınları, her ihtiyacı olduğunda çekebilmesi için bankaların fiziki altın teslimini kolaylaştırmaya yönelik yeni adımlar atacaklarını söyledi.

 

Yastık altında 4 bin 670 ton altın olduğunu, bunun karşılığının 300 milyar dolar, yani 9 trilyona yakın bir değeri olduğu bildirildi.

 

Altın ithalatında kota uygulamasına değinen Yılmaz, "İthalata kota uygulamasına 7 Ağustos 2023'te başladı. Rafinerilerin üretebileceği en küçük altında alt sınırı 1 gram olarak belirlenmesiyle altın talebinin azaltılması hedeflendi. Ağustos ayında ek vergi uygulaması yürürlüğe girdi. Kıymetli metallerle kaplama adi metallerden olan ürünlerin ithalatında yüzde 20 ek mali yükümlülük uygulamasına geçildi" dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Düzenlemelerin etkisi eylül 2023 itibarıyla görülmeye başladı. Altın ithalatı eylül ve ekim aylarında geçen yılın aynı ayına göre sırasıyla 2.8 ve 3.1 milyar dolar seviyesinden yaklaşık yüzde 31 ve 39 oranında azalarak her iki ay içinde yaklaşık 1.9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti"

 

DEVLET GÜVENCESİ VAR

Vatandaşların altın hesabının 650 bin liraya kadar olan kısmının devlet güvencesi altında olduğunu söyledi ve "Kişilerin altın hesabı 650 bin liraya kadar devlet güvencesi altındadır. Vatandaşlarımız altınlarını saklama maliyetine katlanmadan güvenli bir ortamda altın olarak muhafaza ettikleri gibi reel bazda getiri elde etme imkanına sahip olacaklar" dediç

YASTIK ALTINDAKİ ALTINLAR ÇIKACAK

 

Önümüzdeki günlerde yeni düzenlemenin hayata geçeceğini söyleyen Yılmaz, "Altının sisteme girmesi ekonomi için çok önemli. Altının fiziki teslimini kolaylaştıracak adımlar atıyoruz" dedi ve yastık altında tutulan altınlaırn sisteme dahil edilmesi için çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

yastık altı altın dikkat Cumhurbaşkanlığı açıklama yeni düzenleme banka