"TİANON, TİOS HALKINDIR ANLAMI TAŞIYOR"
Tios Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım bir yerel gazete çıkan haberlere açıklık getirdi.
Prof. Dr. Şahin Yıldırım, Tios Antik kentin girşinde yer alan “Tianon” ifadesinin şehrin ismi değil “Tios halkı” manasına geldiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:
“Zonguldak yerel basınındaki bazı gazetelerde ve yayın organlarında bugün çıkan haberlerde “Filyos’da Kafa Karışıklığı Tios mu, Tianon mu?” başlığı altında yer alan haberde, kalede bulunan metal kazı logosunun kafa karışıklığı yarattığı, kentin Tios, Tieion, Tium, Teion gibi isimlerinden birisi olmadığı yönünde fikir belirtildiği görülmüştür. Ayrıca logodaki simgenin neyi ifade ettiğinin ise anlaşılamadığı aktarılmıştır.
Tios Antik Kenti kalesindeki metal logoda bulunan “TIANON” kelimesi kentin isimlerinden birisi değildir. M.S. 1-3. yüzyıllar arasında, Roma İmparatorluğu döneminde kentte basılan bütün otonom sikkelerin arka yüzünde “TIANON” ibaresi yer almakta olup çevirisi de “Tios Halkı” “Tiosluların” şeklindedir. Yine metal logoda yer alan kanatlı, yılanlı asa simgesi de bir Roma imparatorluk Dönemi sikkesinden alınarak kazı logosu haline getirilmiştir ve Roma İmparatorluğu döneminde yolların, seyahatlerin, konukseverliğin, haberciliğin, diplomasinin, ticaretin, dilin, yazmanın tanrısı olan Hermes’in asası ve atribütüdür. Antik dönemde Tios’da güçlü bir deniz ticareti, ulaşım ve diplomasi olduğu için Hermes tanrısı kentte önemli bir tapınıma sahiptir.
Yukarıdaki metinden de anlaşılacağı üzere kaledeki kazı logosu Tios Antik Kenti ile yakından ilgilidir. Burada bulunan bilgilendirici tabela yenilenme amacıyla kaldırılmış olup yakın zamanda yenisiyle değiştirilecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”