ONTEMMUZ'DA BİR KADIN İLK KEZ MUHTARLIĞA TALİP

Erzincanlı ve Trabzonlu vatandaşlarımızın yıllardır barış içerisinde yaşadığı şehre en yakın ve en bakir kalan mahallesi Ontemmuz'da ilk kez bir kadın muhtarlığa talip oldu. 

Elindeki ajandası ve altındaki motosikletiyle mahalleyi kapı kapı gezen evli ve 2 çocuk annesi Aslı Sarsık, “Mahallenin sorunlarını en iyi kadınlar bilir. Sabahtan akşama kadar mahallede olan biziz. Yol su sorunu tabiki önemli. Ama benim için kış gününde ayağında bot yerine spor ayakkabı olan çocuklar çok daha önemli bir sorun” dedi. 

İşte alışılagelmiş muhtar profilinin dışında genç bir kadının muhtarlık hayallerine motosikletiyle giden ilginç yolculuğu…

Mustafa ÖZDEMİR: Silerseniz kısaca sizi tanıyalım. Ontemmuz Mahallesi Muhtar Adayı Aslı Sarsık kimdir?

Aslı SARSIK: Adım Aslı Sarsık. İki çocuk annesi bir ev hanımıyım. Yaklaşık 17 senedir Onemmuz Mahallesi'nde yaşıyorum. Mahallenin sakini olarak yaşadığım yeri çok iyi tanıyorum. Kendime güveniyorum.

Mustafa ÖZDEMİR: Neden muhtar adaylığı? 

Aslı SARSIK: İki çocuğum da okula gidiyor. Mahallemize çok hakimim. Mahalledeki sorunların sadece yol ve çukurlardan ibaret olmadığını biliyorum. Ben elimde defterimle yola çıkıyorum. Gezdiğim yerlerde karşılaştığım unutulmuş insanların sesi olacağım. Geçenlerde gittiğim bir sokakta yaşlı bir amcamız vardı. Yürümekte zorlanıyordu. Kırık camını bez parçalarıyla kapatmıştı. 2 bin 821 kişi oy kullanacak. Bunların hepsine ulaşmam çok zor. Ama şuana kadar 29 sokağın 27’sini dolaştım. 

Mustafa ÖZDEMİR: Kapısını çaldığın evlerden ne gibi tepkiler aldın? Mahalle sakinlerinin yaklaşımı nasıl?

Aslı Sarsık: Tepkiler çok güzel. Genelde kadınsın nasıl yapacaksın diyorlar. Ben politikacılar gibi seçimi kazanmak için hiç bir şeyin sözünü veremem diyorum. Ama size gücüm yettiğince destek olacağım. Düşüncelerimi ve bakış açımı anlatıyorum. Diyalog kurarak nasıl bir muhtarlık yapacağımı izah ediyorum. Beni evin kızı gibi görenler, çaya yemeğe davet edenler oluyor. 

Mustafa ÖZDEMİR: Hiç muhtarlık seçimine politik yaklaşan oluyor mu?

Aslı SARSIK: İnsanlara önce hiç bir siyasi partiye üye olmadığımı söyleyerek söze başlıyorum. Çünkü muhtarlık bana göre siyaset üstü bir görev. İnsanların sorunlarına çare bulabilmek çok kutsal bir görev. Ben bütün muhtar adaylarının kapısına bile gittim. Nihayetinde komşuyuz. Hepsi centilmence yaklaştı. Vatandaşlarımızdan da bir olumsuzluk görmedim. 

Mustafa ÖZDEMİR: Sana göre kadın muhtar adayı olmak avantaj mı dezavantaj mı? 

Aslı SARSIK: Ben önemli bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz kadınlar hep evlerdeyiz. Biz sokağın sorunlarını, mahallenin sorunlarını daha iyi gözlemliyoruz. Yeri geliyor mahal sakinimizin derdiyle dertleniyoruz. Bu anlamda kadın olmak mahallenin sıkıntılatını daha iyi gözlemlememiz için avantaj oluyor. Ayrıca Ontemmuz Mahallesinde benim bildiğim ilk kadın muhtar adayı benim. Gündüzleri seçim çalışması yaptığım için evlerde genelde kadınlar oluyor. Onların yaklaşımı da kadın olduğum için ‘biz sana derdimizi daha rahat anlatırız’ şeklinde oluyor. Ayrıca bir anne ve ev kadını titizliğinde muhtarlık yapacağım için kadın olmanın avantajlarını mahallem için kullanacağım. 

Mustafa ÖZDEMİR: Ontemmuz Mahallesi kozmopolit bir mahalle. Etnik anlamda iki farklı kimliğin yoğun oldu bir yer. Sence bu farklılık Ontemmuz’da muhtarlık yapmayı zorlaştırdı mu?

Aslı SARSIK: Zor olacağını düşünmüyorum. Benim bakış açım herkesin fikirlerine yaşam tarzına saygı duyan bir insan olmam. Yıllardır tanıdığım, göz aşinalığım olan insanlar. Aslında herkes herkesi biraz tanıyor. Benim yaklaşımım politik değil mahalle kültürü ve sosyal dayanışmayı ön planda tutarak muhtarlık yapmak. 

Mustafa ÖZDEMİR: Sana göre Ontemmuz Mahallesi’nin en önemli üç sorunun ne?

Aslı SARSIK: Aslında bütün mahalleler için sorunlar benzer. İnsanlar yol kaldırdım sorunu olduğunu söylüyor.  Ama bana göre okullarda ayağında kış gününde bot olmayan çocuklar daha büyük sorun. Aslında sorunumuz insan. Önce insanlarımızın, çocukların, kadınların sorunlarını çözelim. Diğerleri yerel yönetim ve Valiliklle görüşülerek takipçisi olarak zaten çözülür. Gerekirse hizmet için devletin kapısında yatarız. 

Mustafa ÖZDEMİR: Son olarak mahalle sakinlerine vermek istediğiniz bir mesaj var mı?


Aslı ASLI: Herkese şunu söylüyorum. Mahallemizde yaşlı ve yoksul vatandaşları gözlemleyebiliriz. Ben komşuluğun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çok değil 20-30 sene öncesine kadar insanlar mahallenin en aşağıdaki sakinini de en yukardakilere sakinini de tanırdı. Birbirlerinin sorunlarını bilir çare olurdu. Ben zaten halkımızın içinde olan dayanışma ruhunu yeniden yeşertmek için geliyorum. Ve lütfen bana bir şans tanısınlar. Onlara mahcup olmayacağıma söz veriyorum.

Ontemmuz mahallesi muhtar adayı Aslı Sarsık zonguldak zonguldak haberleri ilk kadın muhtar adayı