Öğretmenlerin promosyon isyanı: Dilekçe eylemi başlattılar

Eğitim iş Zonguldak Şubesi, dilekçe eylemine hazırlanıyor.

Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim İş) Zonguldak Şubesi, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Halkbankası arasındaki promosyon anlaşmasına tepki gösterdi.

Yapılan anlaşmanın öğretmenleri zarar uğraştığını söyleyen Eğitim İş Zonguldak Şubesi Başkanı Kamuran Çataklı, “Alım gücünün düştüğü, maaşları eridiği bir ortamda eğitim emekçisi arkadaşlarımıza ekonomik katkı sağlaması amacıyla günün gerçeklerine uygun promosyon fark ödemesi yapılması elzem hale gelmiştir” dedi.

 

Eğitim iş Şube Başkanı Çataklı tarafından yapılan basın açıklamasında, 10 Haziran günü saat 16.00'da Madenci Anıtı'nda promosyon anlaşmalarına tepki göstermek amacıyla toplanacaklarını duyurdu.

Eğitim İş Zonguldak Şubesi Başkanı Kamuran Çataklı'nın basın açıklaması şöyle:

“Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Halkbank arasında 21.04.2021 tarihinde 4(dört) yıllığına, Kilimli, Kozlu, Merkez ilçede görevli 3200 eğitim çalışanı adına 6240 TL ödemeli promosyon anlaşması yapılmıştır. Süreç içinde hayat pahalılığı, dövizdeki artış, hayatın her alanına yansıyan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle yapılan anlaşma eğitim çalışanlarının aleyhine dönmüştür. TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon oranı %12.62 olduğu dönemde Halk bankası ile yapılan promosyon anlaşması sırasında maaş ve diğer ödemeler için yaklaşık 6 milyon lira dolanımdayken, yine TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon oranı % 87.5 olarak gerçekleşmesiyle enflasyondan kaynaklı maaş artışlarıyla eğitim çalışanları için bankada dolanımda olan para 150 milyon liraya ulaşmıştır.  Alım gücünün düştüğü, maaşların eridiği bir ortamda eğitim emekçisi arkadaşlarımıza ekonomik katkı sağlaması amacıyla günün gerçeklerine uygun promosyon farkı ödemesi yapılması elzem hale gelmiştir.

Zonguldak’ta üç ilçenin eğitim çalışanlarını kapsayan promosyon anlaşması imzalayan tarafların eğitim çalışanlarımızın ve ailelerinin mağduriyetinin giderilmesi için mevcut anlaşma üzerinden kabul edilebilir bir ek ödeme yapılması konusunda beklentileri oluşmuştur. Bu maksatla eğitim çalışanlarının beklentileri anlaşmayı yaparken enflasyon gerçeğini göremeyerek anlaşma metnine eklemeyen dönemin yetkili sendikası ve işveren İl Milli Eğitim müdürlüğü uhdesinde çözüm üretilmesi beklenmektedir. Eğitim çalışanlarının uğradığı bu zararın giderilmesi işin somut adım atılması konusunda kamuoyunda beklenti oluşmuştur. Bundan sonra yapılacak promosyon anlaşmalarında mücbir nedenlerin eklenmesi ve yapılacak anlaşmaların enflasyonist ortamda 2 yılı geçmemesi gerekliliği de ortaya çıkmıştır. Eğitim çalışanlarının yapılan anlaşmanın senesi dolmadan gerçekleşen enflasyon dalgalanması alınan promosyonu anlamsız hale getirmiştir.

Eğitim çalışanları haklarını alıncaya kadar mücadeleye devam edilecektir. İlk olarak dilekçe eylemi ile başlayacağımız eylemlilik sürecinden, sonuç alınmazsak Kilimli, Kozlu ve Merkez’de çalışan tüm eğitim emekçileri ile 10 Haziran 2024 tarihinde saat 16.00 da Madenci Anıtında ulusal basınında davet edileceği basın açıklamasıyla son bulacaktır.

Eğitim İş olarak kayıpların karşılanması konusunda takipçi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

öğretmen Eğitim İş promosyon isyanı dilekçe eylemi Kamuran Çataklı Zonguldak