'MEVZUAT EKSİKLİĞİ İŞÇİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU'

Geçtiğimiz ay Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi'nde meydana gelen olayda hariciye işçisi olarak çalışan Murat Gürses işyerinde kalp krizi geçirerek, hayatını kaybetmişti. Madenciler mesai arkadaşları olan Murat Gürses'e ilkyardım müdahalesinde bulunabilecek sağlık personelinin olmayışı nedeniyle tepki göstermişti. Özgür Halkın Sesi muhabiri Cevat Baran Çaydaş, başka ölümlerin yaşanmaması için soruna ilişkin GMİS ve Maden Mühendisleri Odası'ndan görüş aldı.

Özel Haber: Cevat Baran ÇAYDAŞ

 

8 Haziran Cumartesi günü Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Elektromekanik İşletme Müdürlüğü Kuyular Başmühendisliği çalışanı Murat Gürses işyerinde kalp krizi geçirmiş ve kurum ambulansı ile hastaneye kaldırılarak yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmişti.

 

Hariciye işçisi Gürses'in ölümü TTK'nın işçi sağlığı ve iş güvenliği politikalarını yeniden gündeme getirmişti. Konuya ilişkin Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Özgür Halkın Sesi muhabirinin sorularını yanıtladı.

 

"HAFTA SONU NÖBETÇİ SAĞLIK EKİBİ YOK"

 

Sözlerine TTK İşçisi Murat Gürses'i anarak başlayan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, hafta sonları iş yerlerinde nöbetçi maden mühendisleri bulunurken, nöbetçi sağlık ekibinin ise bulunmadığını belirtti.

 

Genel Başkan Hakan Yeşil, konuyla ilgili şunları söyledi:

 

“Yeraltı işçilerimiz yasal düzenleme gereği haftada en fazla 37,5 saat çalışma süresi olması nedeniyle hafta içi mesailerini tamamladıktan sonra hafta sonu iki gün izinli olurlar. Yerüstü işçilerimiz ise 45 saatlik haftalık çalışma saatlerini tamamlamak için Cumartesi günü mesai yapmaktadırlar. Bir de hafta sonu maden ocaklarımızda nöbetçi ve çeşitli sanatlar için işçilerimiz bulunuyor. Yani hem yeraltında hem yerüstünde işçilerimiz hafta sonu da görev yapmaktadır. Hafta sonları iş yerlerinde nöbetçi maden mühendisleri bulunurken nöbetçi sağlık ekibi ise bulunmamaktadır. Kurumda sağlık ekiplerimiz özverili şekilde görev yapsa da personel eksikliği bulunmaktadır. Sağlık personeli konusunda hem yeraltı hem yerüstü işçilerimiz için eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir. Hafta sonu mesai yapan işçilerimiz de ağır iş kollarında çalışmaktadır. Onlar için de sağlık ekibi mesaileri bitene kadar iş yerlerinde bulunmalıdır.” 

 

'İHALE YAPILAN FİRMA HAFTA SONLARI ÇALIŞMIYOR'

 

Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı ise İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği Hizmetleri mevzuatı hakkında şu bilgileri paylaştı:

 

“TTK Genel Müdürlüğü 2024 yılında merkez birimleri ile Amasra, Armutçuk, Karadon, Kozlu, Üzülmez Taşkömürü İşletme Müessese Müdürlüklerinin 6331 No’lu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve yürürlükte bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği Hizmetleri ile ilgili mevzuatta belirtilen İşyeri Hekimliği ile ilgili tüm görevleri yerine getirmelerini sağlamak için İşyeri Hekimliği hizmeti satın almıştır. İhaleyi kazanan firma ile yapılan sözleşme gereğince işyeri hekimlerinin haftalık çalışma süresi 45 saattir ve hafta sonlarını kapsamamaktadır.”

 

“MURAT GÜRSES'E İLK MÜDAHALE YAPILAMADAN HAYATINI KAYBETTİ"

 

Doç. Dr. Kaymakçı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Az önce de belirttiğim gibi olay Cumartesi günü meydana gelmiş ve hasta ilk müdahale yapılamadan hayatını kaybetmiştir. Bilindiği gibi 'Madencilik Sektörü' çok tehlikeli işler kapsamına girmektedir. Dolayısıyla haftanın sadece mesai günlerinde değil işin devamlılığını sağlamak amacıyla Cumartesi ve Pazar günleri de çalışmalar (bakım-onarım gibi) sürdürülmektedir. Bu açıdan bakıldığında hafta sonu tatili olan günlerde işyeri hekiminin bulunmaması mevzuattan kaynaklanan bir eksikliktir.”

 

Hafta sonu dahil her zaman için işyerinde acil durum ve ilk yardım planlarının bulunması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Kaymakçı, “İşyeri hekimlerinin ve iş güvenliği uzmanlarının acil durum ve ilk yardım planlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında rolleri bulunmaktadır. Ancak 2013 yılında çıkarılan 'İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmelik’te işyerinde meydana gelebilecek acil durumlar, yapılan risk değerlendirmesi sonuçları ile aşağıdaki ve benzeri hususlar dikkate alınarak belirlenir denilmektedir. Buna göre; yangın ve patlama ihtimali; tehlikeli kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer maddelerden kaynaklanan yayılım, zehirlenme ve salgın hastalık ihtimali, doğal afetlerin meydana gelme ihtimali, sabotaj ihtimali.' yer almakta olup, 'kalp krizi geçirme olasılığı' bu maddeler içinde yer almamaktadır. Yapılan risk değerlendirmesi kapsamında ise 'bir kişinin kalp krizi geçirmesi olasılığının 'acil durum' olarak belirlenip, belirlenmediği konusunda ise bir bilgi bulunmamaktadır.” diye konuştu.

 

'İLKYARDIMCI ÇALIŞTIRMAK ZORUNDA'

 

Kaymakçı, ayrıca 1987 tarihli ve 3359 sayılı 'Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu' ve 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre hazırlanan 'İlk Yardım Yönetmeliği'ni anımsatarak, “Yönetmeliğin 19. Maddesinde 'çok tehlikeli işyerlerinde' her 10 çalışana kadar 1 (bir) ilkyardımcı bulundurma zorunluluğu vardır. Dolayısıyla hafta sonu çalışmaları göz önüne alındığında işyerlerinde yaşanabilecek herhangi bir sağlık sorununa karşı bir ilkyardımcı görevlendirilmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Murat Gürses Madenci TTK Hakan Yeşil Erdoğan Kaymakçı iş güvenliği mevzuat eksikliği işçi ölümü kalp krizi ecel mesai beklemez iş yeri hekimi işçi sağlığı Zonguldak Zonguldak haberleri son dakika