"Maliye Bakanı Şimsek TTK da dahil 19 KİT'e çökecek"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, partisi'nin il başkanlığında "TTK'nın kapatılması ve özelleştirilmesi" konusuna dair basın toplantısı düzenledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP İl Başkanı Devrim Dural, “Zonguldak demek TTK demek, kömür üretimi demek, madencilik demek. Aynı şekilde kömür üretimi demek, madencilik demek, TTK demek Zonguldak demektir. Zonguldak'ın kömür üretiminden, madencilikten koparamazsınız. TTK kapatılamaz, TTK'nın özelleştirilmesini kabul etmiyoruz. Bir örnek vermek istiyorum. Pandemi döneminde Avustralya'dan, Çin'den ithal kömür geliyordu. Biz bu kömürü ithal edebilmek için kıymetli dövizimizi veriyoruz. Hâlbuki şehrimizde 200 yıl yetecek kömür stoğunun olduğunu biliyoruz. Bu pandemi döneminde de bu ülkeler ülkemize kömür vermediler zor duruma düştük. Dolayısıyla siz bu yerli kaynaklarınıza sahip çıkmalısınız” diye konuştu.

CHP'li Dural'dan sonra söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz da, aralarında Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) da bulunduğu 19 Kamu İktisadi Teşebbüsse (KİT) ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından hazırlanan kanun taslağını hedef alarak, şunları söyledi: 

“Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TTK, TKİ,  Çaykur ve devlet havalimanı işletmelerine kendisinin belirleyeceği kanun taslağını gönderdi.

Yasama uzmanları ile birlikte yaptığımız incelemeler sonucunda 19 Kamu İktisadi Teşebbüsün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından örtülü bir şekilde özelleştirme sürecine sokulduğunu tespit ettik. 

Kuruluşlara özelleştiriyoruz demeden özelleştirme yoluna sokacak plan sessiz, derinden ve kurnazca bir şekilde uygulanıyor.

Bizzat Mehmet Şimşek tarafından özelleştirme işlemlerinin yürütüleceği görülüyor. 

Bu 19 kamu iktisadi teşebbüsün yapısı kar ve zarar durumuna göre bir kısmı kısmen bir kısmı da tamamen özelleştirilmek, bu olmadığı takdirde de kapatılmak istendiği görülmektedir.

Taslağın içeriğinde; bu 19 kamu iktisadi teşebbüsün yönetim kurulu üye sayısı 6'dan 7'ye çıkarılacak. 7 yönetim kurulu üyesini Mehmet Şimşek belirleyecek.
Yönetim Kurulu başkanını da yine Mehmet Şimşek tayin edecek. Aynı sekilde 2 bağımsız üyeyi ise Mehmet Şimşek belirleyecek. Yani Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek belirlediği 7'de 4 yönetim kurulu üyesi çoğunluğunca kayyum heyeti gibi bu kurumların yönetimine çökecek. 

İlgili sektör Bakanlığı ise yönetim kabiliyetini büyük ölçüde kaybedecek. Keza genel müdür ve yardımcıları yönetim kurulunda söz sahibi olamayacak. 

Bu haliyle bakıldığında merkezi Zonguldak'ta bulunan TTK Genel Müdürlüğü adeta bir müessese niteliğine dönüştürülüp etkinsizleştirilecek. Kurumun geleceğini yön vermede TTK söz sahibi olamayacak. 

Bu taslakta sektörle alakası ve uzmanlığı olmayan kişiler bile AK Parti yoluyla yönetim kurulunda söz sahibi olabilecekler. 

Böylelikle yönetim kurulu üyeleri hem TTK'nın hem de diğer bu 19 KİT'in geleceğine ve kaderine yön verecekler. 

Eğer bu kanun taslağı yürürlüğe girerse şu anki mevcut üyelerin hepsi görevden alınacaklar. 

TTK'nın da içerisinde bulunduğu bu 19 Kamu İktisadî Teşebbüse Maliye Bakanlığı bir Kayyum heyeti gibi çökmek istiyor.”

Konuşmanın ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Yavuzyılmaz, basın mensuplarının sorularını alarak toplantıyı sona erdirdi. 

Haber: Cevat Baran ÇAYDAŞ

Devrim Dural Mehmet Şimşek TTK Çaykur Devlet Havalimanı KİT Deniz Yavuzyılmaz Zonguldak Zonguldak haberleri