KURTULUŞ GÜNÜ TÖRENLERLE KUTLANDI

Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 103'üncü yıl dönümü ve Uzun Mehmet'i anma günü Zonguldak Valiliği önünde yapılan törenle kutlandı.

Atatürk Anıtına çelenk bırakma töreni ile başlayan kutlamalara Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, AKP Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Kozlu Belediye Başkanı Altuğ Dökmeci, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hüseyin Sami Uyar, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç,  daire müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine dair açılış konuşmasını yapan Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, protokol üyeleri ve vatandaşlara saygı ve selamlarını bildirip şunları söyledi:

“Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 103'ncü yıl dönümünü sizlerle birlikte kutlamaktan büyük bir mutluluk ve onur duyuyorum. Bundan tam 103 yıl önce Anadolu'nun birçok noktası gibi kentimiz de yabancı güçler tarafından işgal edilmiş, vatanın aziz toprakları düşman çizmeleri ile çiğnenmişti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile ulusumuzun kararlı ve özverili mücadelesi sonucunda düşmanlar yurdumuzdan uzaklaştırılmıştır. Tüm dünyada örnek olarak gösterilecek bir özgürlük ve bağımsızlık savaşı verilmiştir. Milli mücadele sürecinin önemli halkalarından birini oluşturan Zonguldak'ın düşman işgalinden Kurtuluş mücadelesi özü itibariyle günümüz içerisinde büyük dersler içeren bir özellik taşımaktadır. 19'ncu yüzyıldan itibaren havzamızda üretilen taş kömürünün dönemin en önemli enerji kaynağı durumundaydı. Bu nedenle Fransızlar doğrudan veya dolaylı yoldan bu kaynağa sahip olmak için uğraşmış ülkemizin içinde bulunduğu zor koşullardan yararlanarak bu gücün sahibi olmak için işgal dahil her yolu denemiştir.”


Belediye Başkanı Erdem'in konuşmasının ardından halk oyunları gösterisi sergilenirken, Atatürk Anıtının yanı başında bayrak tutan bir kız öğrencinin fenalaşması nedeniyle öğretmenleriyle birlikte alandan uzaklaştırıldığı görüldü. 
 
Öte yandan resim, şiir, kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin takdimlerinin yapılmasının ardından törenin sonunda Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü ve Uzun Mehmet'i anma etkinliklerinin çeşitli etkinliklerle devam edeceği bildirildi. 


Haber: Cevat Baran ÇAYDAŞ

Kurtuluş Günü tören Uzun Mehmeti Anma Günü 103.yıl Zonguldak Zonguldak haberleri