KARADENİZ BALIKLARI

Zonguldak Tarih Sayfası editörü Hayati Yılmaz, Karadeniz balıklarını yazdı.

İşte o yazı;

Biz balıkları sadece beyaz et olarak biliyoruz. Oysa Karadeniz’den çıkan balıklar da kendine göre çeşidi var. Siyah etli balıklarda var. Ve bize çok tanıdıklar. Hatta bu özelikleri o kadar önemli ki, pişirilmesinden , tadından sağlığımıza kadar bizi etkileye biliyor.

Beyaz Etli Balıklar

Yağlarını karaciğerlerinde depolarlar. Genellikle yağsız olurlar. Sindirimleri kolaydır.

Alabalık, Akya, Bakalyaro, Barbunya-Tekir, Berlam-Mirlan, Çipura, Dil, Pisi, Dülger, Levrek, Fener, Gelincik, Mezgit, Kalkan, Karagöz, Kefal, Kırlangıç, Kupez, Lagos, Lüfer, Mercan, Mırmır, Orfoz, Sinarit-Trança, Sudak, Turna, Yayın, Karides, Sübye, Ahtapot, Kalamar, İstakoz, Pavurya beyaz etli balıklardır.

Siyah Etli Balıklar

Yağlarını kaslarında depolarlar. Daha yağlı ve daha lezzetli olmakla birlikte, sindirimleri zordur.

Hamsi, Gümüş, Yılanbalığı, İstavrit, İzmarit, Uskumru, Kolyoz, Somon, Sardalya, Kılıç Balığı, Alabalık, Palamut, Torik, Tirsi, Zargana, Sazan ve Yılan balıkları; Midye siyah etlidirler.

Siyah etli balıklarda yağ oranı fazladır. Etlerinde %5′in üzerinde yağ barındırırlar. Siyah etli balıklar, Omega-3 yağ asitlerini daha fazla tutar. Doymamış yağ olan Omega-3′ün EPA ve DH olmak üzere iki çeşidi de, balıklarda ve deniz ürünlerinde bulunur.

Siyah etli balıklarda histamin çok fazla olduğundan fazla tüketilmesi halinde bazı rahatsızlıklar meydana getirebiliyor.

Hayati Yılmaz ile

Zonguldak Tarih

Karadeniz balık siyah etli balık beyaz etli balık Hayati Yılmaz Zonguldak Zonguldak haberleri