İŞTE SONUÇLAR

Özgür Halkın Sesi, 19 mahallede bin 249 kişiye sordu: Zonguldak Belediye Başkanı kim olmalı?

Özgür Halkın Sesi, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde Zonguldak Belediye Başkan adaylarını halka sordu.

19 mahallede 10 anketörle 4 gün devam eden ankette bin 249 kişiye; “Son yerel seçimde hangi partiye oy verdiniz?” ve “Pazar günü seçim olsa hangi belediye başkanına oy verirdiniz?” diye soruldu.

Özgür Halkın Sesi anketörleri partiler arası geçiş ve seçmen eğilimini ölçümledi.

Aynı ankette “Size göre Zonguldak’ın en büyük sorunu nedir?” sorusuna da cevap arandı.

Ankette 19 mahalleden altı mahalleyi kazanan Adalet ve Kalkınma Partisi, 13 mahallede ise CHP’nin gerisinde kaldı.

Ankete katılan denekler arasındaki en çarpıcı seçmen refleksi AKP adayı Selim Alan’a yönelik bireysel tepki olurken, son dönemde AKP ile MHP arasında yaşanan krizin sandığa yansıyacağı gözlemlendi.

TAHSİN ERDEM FARKLI ÖNDE

Kadın-erkek, genç-yaşlı ve demografik yapı göz önüne alınarak 19 mahallede ankete katılan bin 249 kişinin %46.4’ü Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Belediye Başkan Adayı Tahsin Erdem’e oy vereceğini söylerken, deneklerin %34.83’ü ise AKP adayı Selim Alan’a oy vereceğini beyan etti.

YENİDEN REFAH 3. PARTİ

Aynı ankete katılanların %15.53’ü ise kararsız olduğunu ya da sandığa gitmeyeceğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin açık ara birinci olduğu ankette Adalet ve Kalkınma Partisi ikinci, Yeniden Refah Partisi ise %1.44’lük dilimle üçüncü parti oldu.

Aynı ankette Saadet Partisi ve Zafer Partisi birbirine yakın oylarla tabloda yer buldu.

TAHSİN ERDEM YÜZDE 11.2 FARKLA ÖNDE

Kararsız oylar dağılmadan 11.2’lik bir farkla Adalet ve Kalkınma Partisi adayı mevcut Belediye Başkanı Selim Alan’ın önünde yer alan Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Belediye Başkan adayı Tahsin Erdem, bugüne kadar sosyal medya platformlarında yapılan tüm anketlerde önde çıkıyordu.

KARARSIZLARIN YÜZDE 80’Nİ AKP SEÇMENİ

Ankette öne çıkan en çarpıcı sonuçlardan biri ise %15.53 oranındaki kararsız oyların neredeyse %80’lik bölümü AKP seçmenine ait. Partisine ya da başkan arayı Selim Alan’a küsen AKP seçmeninin sandıkta nasıl bir eğilim göstereceği ise seçimlere on gün kala yapacağımız anketle ölçüm denecek.

MHP TABANI İTTİFAKA RAĞMEN ALAN’A KARŞI…

Özgür Halkın Sesi tarafından yapılan ankette MHP seçmeninin önemli bir bölümünün AKP adayı Selim Alan’a oy vermeyeceği gözlemlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zonguldak mitinginde MHP İl Başkanı Mustafa Öztürk’ün 45 dakika bekletildikten sonra platforma alınmayışı, MHP Gülüç Belediye Başkan adayının istifa ettirilerek AKP’ye geçmesi, daha önce belediye başkan yardımcılığı için adı geçen Zonguldak Ülkü Ocakları Başkanı Gökmen Karali’nin başkan yardımcılığı talebinin reddedilmesi, belediye meclis listesi dağılımında MHP’ye seçilebilir sıralamada yeterince kontenjan verilmeyişi parti tabanında tepkiye neden olmuştu.

SON GENEL SEÇİM SONUÇLARI ANKETLE ÖRTÜŞÜYOR

2023’te yapılan son genel seçimde Cumhuriyet Halk Partisi ile Adalet ve Kalkınma Partisi arasındaki yüzdelik puan farkının 11.2 olması da Özgür Halkın Sesi’nin anket sonuçlarını teyit ediyor. Bilindiği gibi son genel seçimde Cumhuriyet Halk Partisi bütün ilçelerde AKP’ye yenilirken sadece Zonguldak merkezde gülen taraf olmuştu.

 

Anketteki önemli detaylardan biri de partiler arası geçişte AKP’den CHP’ye geçişlerin CHP’den AKP’ye geçişlere oranla iki katından fazla oluşu.

 

YENİDEN REFAH

AKP’Yİ KEMİRİYOR!

 

İktidar partisi AKP’ye alternatif olarak görülen ve son aylarda yapılan anketlerde öne çıkan Yeniden Refah Partisi’nin Zonguldak’ta da hissedilir oranda oy artışı ankette de karşılık buldu. Zonguldak Belediye Başkanlığı anketinde üçüncü sırada yer alan Yeniden Refah Partisi'nin, 31 Mart’a kadar yapacağı saha çalışmaları ile seçmeni ikna ederse ağırlıklı olarak AKP tabanından oy alacağı öngörülüyor.

 

Mustafa ÖZDEMİR’in notu:

 

29 yıldır Zonguldak’ta aktif gazetecilik yapan biri olarak 19 mahallede 1249 denekle yapılan anketin başından sonuna kadar sahada oldum.

Tüm adayların hukukunu korumak adına 19 mahallede gettolar halinde yaşayan etnik gruplar ve aynı bölgede konuşlanan hemşehrilerin orantısına dikkat ederek anket yaptık.

Bugüne kadar sosyal medya platformlarında yapılan tüm anketlerde uzak ara önde olan CHP Zonguldak Belediye Başkan Adayı Tahsin Erdem’in Özgür Halkın Sesi anketinde 11.2’lik farkla birinci gelmesi ve Instagram‘da en büyük haber platformu olan “Zonguldak'ta neler oluyor” isimli sayfada yapılan ankette yine Tahsin Erdem’in 12 puanla önde olması yapılan anketlerin gerçekliğini göz önüne koyuyor.

1249 denekte yaptığımız ankette anketörlerimiz, vatandaşlardan isim soyad ve telefon numarasını istedi.

Anketin gerçekliğini test etmek için telefonla aranabileceklerini söyledikleri deneklerden %60’ına yakını isim soyad ve telefon numarası vererek ankete katkı sağladı.

Özgür Halkın Sesi olarak anketin şeffaflığı ve dürüstlüğünü test etmek isteyen herkes, gazete ofisimizdeki masamın üzerinde bir hafta süreyle duracak anket formlarından birini seçerek anketin gerçek kişilerle yapılıp yapılmadığını test edebilir.

Özgür Halkın Sesi Ailesi olarak 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerin şehrimize hayırlı olmasını diliyor ankete katılan tüm Zonguldaklılara teşekkür ediyorum.

 

31 Mart yerel seçim 19 Mahalle bin 249 kişi Zonguldak Belediye Başkanı kim olmalı anket Özgür Halkın Sesi AKP CHP Saadet Partisi Zafer Partisi İşte Sonuçlar