"İRAN İSTİHBARATI PEŞİMDE"

İran'daki mevcut rejime karşı olduğu için Türkiye'ye sığınmacı olarak gelen İranlı müzisyen Ali Reza Fardin, yaklaşık 4 yıldır Zonguldak'ta müzik yaparak geçimini sağlıyor.

İranlı müzisyen ve siyasi sığınmacı Ali Rıza Fardin, 11 yıldır Türkiye’de ikamet ettiğini söyledi.  2013’te İran’dan Türkiye’ye sığınan Ali Reza Fardin, Zonguldak’ta sokak müzisyenliği yaparak geçimini sağlıyor. İran’daki mevcut rejim ve siyasi iktidara karşı olduğunu ifade eden İranlı müzisyen, 2018’de dönemin  İran Lideri Hamaney’in aleyhine bestelediği şarkı yüzünden İstanbul’da İran Devlet İstihbarat Ajanları tarafından kendisinin takip edildiğini ve bu yüzden Zonguldak’a kaçtığını iddia etti.

Özgür Halkın Sesi’ne mağduriyetini dile getirmek için gelen İranlı müzisyen Ali Reza Fardin, Göç İdaresi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteci Ofisinin  (UNHCR) kendisini oyalayarak,  Batı’ya iltica hakkının verilmediğini belirtti.

 

“BENİM SAĞLIĞIM, YAŞAMIM TEHLİKEDE”

 

İran’a dönmesi durumunda idamla yargılanacağını ifade eden Fardin, şunları kaydetti:

“11 yıl önce siyasi sığınmacı olarak İran’dan Türkiye’ye geldim. 2018’de Youtube kanalımda söz ve müziği bana ait olan İran lideri Hamaney hakkında şarkı yaptım. İran İstihbaratı peşimde.  İstanbul’da beni takip ettiklerini gözlemledim.

“Bu yüzden İstanbul’dan Zonguldak’a kaçtım. Artık Türkiye’de geçim sıkıntısı yaşıyorum, bu şehrin de ekonomik şartları maalesef belli…Benim normal şartlarda  Avrupa, Kanada ve Amerika gibi ülkelere siyasi sığınmacı olarak gitme hakkım var. Ancak Ankara’ya Birleşmiş Milletler  Mülteci Ofisine (UNHCR) gittiğimde, ‘bizlik bir durum yok’  diyerek beni Göç İdaresi’ne yönlendiriyorlar. 2013’ten beri Birleşmiş Milletler Mülteci Ofisi’ne kayıtlıyım.

"Göç İdaresi’ne de gittiğim zaman onlarda Birleşmiş Milletlere yönlendiriyor. İki kurumda sorumluluğu birbirine atıyor. Benim sağlığım, yaşamım tehlikede… Peşimde İran devlet istihbaratı var. Cumhurbaşkanı’na, Zonguldak Valisi’ne, yetkililere yalvarıyorum benim bu mağduriyetimi giderin. Ben laik ve demokrasi yanlısı, Atatürkçü bir insanım. Siyasi düşüncelerim ve sanatım yüzünden ülkeme dönemiyorum. Ben Türkiye ve Zonguldak’ı seviyorum, ancak geçinemiyorum. Artık kendime yeni bir hayat kurmak için yurt dışına iltica etmek istiyorum.”

Haber: Cevat Baran ÇAYDAŞ

iran müzisyen İran Lideri Hamaney yurt dışı iltica göç idaresi UNHCR Birleşmiş Milletler Mülteci Ofisi zonguldak zonguldak haberleri Ali Reza Fardin