FARAH'A HÜZÜNLÜ VEDA...

Dile kolay tam 94 yıl önce Doyuran Aşevi ismiyle açılan ve Ferah Lokantası adıyla günümüze kadar ulaşan yakın tarihimizin en çok bilinen mekanı tarih sayfalarındaki yerini almaya hazırlanıyor.

İran Şahı Rıza Pehlevi’nin üçüncü ve son eşi Farah Pehlevi'nin Zonguldak'a geldiği yıllarda ismi “Ferah Lokantası” olarak değişen ve damak çatlatan restoran önümüzdeki ay tamamen yıkılıyor. 

Özel Haber: Cevat Baran ÇAYDAŞ

Altı kuşak restaurant işleten Şimşek ailesi, dedelerinin dedesi Arif Şimşek'in hatırasını 2016 yılına kadar korumayı başardı. 2016'dan bugüne "Yeni Ferah Lokantası" adı altında, aynı yerinde başka bir işletmeci tarafından çalıştıran lokanta artık tarihin tozlu sayfalarındaki yerini almaya hazırlanıyor.

2016'da kapanan tarihî Ferah Lokantası'nın son kuşak temsilcilerinden Hürriyet Özçeb ile Ferah Lokantası'nı geçmişini ve bugününü konuştuk.

Özgür Halkın Sesi'nden Cevat Baran Çaydaş’ın sorularını yanıtlayan Hürriyet Özçep 94 yıllık Ferah Lokantasının hikayesini anlattı.

DOYURAN AŞEVİ'NDEN FERAH LOKANTASI'NA

— Doyuran Aşevi'nin adı mekanda yapılan düzenlemenin ardından, 'Şimşek Lokantası' olarak değiştirilmiştir. Ailemizin soyadı verilmiştir işletmeye…  Zengin Mengen mutfağının yemeklerini müşterilerimizin beğenisine sunduk. Daha sonra rahmetli Hilmi Şimşek Gazipaşa’nın paralelindeki Nizam Caddesi’nde, 2016'ya kadar hizmet veren yere taşıdı lokantamızı. O zamanlar bir isim arayışı vardı ve dönemin İran Şahı Rıza Pehlevi'nin eşi İran Prensesi Farah Diba lokantamızın adına ilham olmuştur. 'Ferah Lokantası' adı oradan gelmektedir.

TANINMIŞ KİŞİLERİ AĞIRLADI

— Gazipaşa’nın esnafı, banka çalışanları, Ereğli Kömür İşletmesi'nin üst düzey yöneticilerini lokantımızda ağırlamıştık. Bu nezih mekan kente dışarıdan gelenlerin uğrak yeridir aynı zamanda. Siyasetçiler, sanatçılar, o zamanlar Süper Lig'de oynayan Zonguldakspor'un  deplasmanına gelen takımların oyuncuları için burası lezzet durağı olmuştur.

"YENİ FERAH LOKANTASI'NIN BİZLE ALAKASI YOKTUR"

— Kapanalı 8 yıl oldu lokantamız. Baktık ki, talep azalıyor. Kardeşim de artık yorulmuştu. Biraz da işin içine ekonomik nedenler giriyor tabii ki. Çünkü talep azalınca ister istemez geliriniz de düşüyor. Bu yüzden 2016'da lokantamızı kapattık. O dönemde daha çok kebapçılar, ucuz çorbacılar açılmaya başlayınca, bir de üstüne üstlük kardeşim de artık yapamayacağını anlayınca kapanma kararı aldık. Abim rahmetli olduktan sonra iki kardeş yürütemeyeceğimizi düşündük. Aslına bakarsanız biz ismine halel getirmeden zirvede bıraktık diyebilirim. 2016'da dükkanı devrettik, 'Yeni Ferah Lokantası' adıyla aynı yerde bizden sonra kurulan işletmenin yaptıklarının ailemizle bir alakası olmadığını da eklemek isterim.

Doyuran Aşevi Ferah Lokantası Farah Pehlevi damak çatlatan Hürriyet Özçeb Özgür Halkın Sesi tarihin tozlu sayfaları tamamen yıkılıyor Zonguldak