COVİD-19'A KARŞI HACAMAT

Pandemi döneminden beri uygulanan Covid-19 aşılarından sonra bazı uzmanların tavsiyesi üzerine hacamat tedavisine talebin arttığını söyleyen Uzm. Dr. Yasin Tekin, 'Kardiyovasküler olaylarda, özellikle damar tıkanıklarında, pıhtı atmalarında, anlamsız eklem ve nöropatik ağrılarda hacamat tedavisi son derece etkili bir tedavi yöntemidir' dedi.

Binlerce yıllık geçmişe sahip hacamat (yaş kupa) tedavisi hâlen günümüzde birçok yerde uzmanlık ve izin yetkisi olan veya olmayan kişilerce uygulanıyor. 

Koronavirüsten korunmak ve vakaları azaltmak için uygulanan Covid-19 aşılarından sonra kimi doktorlar aşıların yan etkisi nedeniyle ölümlere neden olduğunu iddia edip bu durumdan korunmak için hacamat tedavisini önerirken, kimi doktorlar da geleneksel bir tıbbi tedavi yöntemi olan hacamatın bir faydası olmadığını, aksine zararı olabileceğini dile getiriyor.

Ancak Zonguldak'ta hacamat tedavisi uygulayan ve alanında uzman hekimlerden birisi olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yasin Tekin, Özgür Halkın Sesi muhabirine yaptığı açıklamada, kendisine gelen hastaların koronavirüs aşısı sonrası oluşan birtakım yan etki belirtilerinin hacamat tedavisi sayesinde giderildiğini ve hastalarından da bu yönde olumlu geri dönüş aldığını söylüyor.

'DETOKS ETKİSİ VAR'

Hacamat tedavi yöntemine ilişkin konuşan Uzm. Dr. Yasin Tekin, “Hacamat, tıbbi adıyla yaş kupa tedavisi diyoruz biz buna. Ufak ufak çiziklerle vücuttan kanı akıtıyoruz. Oradaki tamir mekanizmalarını göçerttirerek, toksinleri dışarı çıkartıyoruz. Detoks etkisi olan bir tedavidir bu. Herkese yapılabilir, ancak ben küçük çocuklara, sırtında enfeksiyon ve güneş lekesi olanlara ve kan tahlili sonucu hemoglobini 9'un altında olan hastalara yapmıyorum. Özellikle biontech aşılarından sonra rağbet arttı diyebilirim. İşe yarıyor mu derseniz? Evet yarıyor. Bize gelen hastalardan da bu yönde olumlu geri dönüş alıyoruz. Kardiyovasküler olaylarda, özellikle damar tıkanıklarında, pıhtı atmalarında, anlamsız eklem ve nöropatik ağrılarda hacamat tedavisi son derece etkili bir tedavi yöntemidir” diye konuştu. 

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Uzm. Dr. Tekin, ayrıca alanında uzmanlık ve hekimlik yetkisi olmayan kişilerden hacamat tedavisi randevusu alınmaması gerektiği konusunda uyararak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Merdiven altı diyebileceğimiz yerlerde kesinlikle bu tedavi yaptırılmamalıdır.  Hacamat tedavisinde kullanılan yaş kupalar tek kullanımlık, tedavi uygulanan ortam da steril ve hijyenik şartlarda olmalıdır. Aksi halde başta ciddi enfeksiyon hastalıkları olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalanılması söz konusu olabilir.”

Özel Haber: Cevat Baran ÇAYDAŞ 

Covid-19 Uzm. Dr. Yasin Tekin hacamat tedavi yöntemi Zonguldak Zonguldak haberleri