ARMUTÇUK TAŞKÖMÜRÜ İŞLETMESİNİN GELECEĞİ

Ekrem Murat Zaman yazdı…

Armutçuk Bölgesinde kömür üretimi günümüze kadar Armutçuk ve Alacaağzı olmak üzere iki ayrı bölümden yapılmıştır. T.T.K. şu anda, Armutçuk Bölümünde -350 kotunun altında kömür üretimi yapmaktadır. Günümüzde üretim Armutçuk Senklinali denen kıvrımlı yapıda gerçekleştirilmektedir. Üretim yer yer değişmekle birlikte kalınlığı ortalama 6-10 m arasında değişen ve havzanın en kalın damarı olan Büyük damardan gerçekleştirilmektedir.
Üretim günümüze kadar kuyu ve yerüstü tesislerine bırakılan topuklar haricinde Armutçuk Senklinalinin kuzey kanadında birbirlerinden ana faylarla ayrılmış olan dördüncü, üçüncü ve ikinci bloklardan gerçekleştirilmiştir. Armutçuk Senklinalinin dik olduğu için bugüne kadar çalışılamayan güney kanadında en çok kömür rezervleri bulunmaktadır. Bu kanatta birkaç kömür panosunda çalışılma yapılmış ancak çıkan yangınlar nedeniyle söz konusu panolar çalışılamamıştır.
Sonuç olarak Armutçuk TİM’in günümüzde üretim yaptığı alanda sadece birinci bloğun kuzey kanadındaki sınırlı bir alanda bulunan rezervler çalışılacak durumdadır. Alanın sınırlı olmasının nedeni kuzey ve batı yönünde deniz altına doğru uzanmasıdır. Kömür rezervlerinin deniz altında devam edip etmediği, deniz tabanına göre ne kadar derinlikte olduğu, ediyorsa üzerlerinde hangi özellikte kayaçların bulunduğu vb. bu kısımda işletmecilik yapılması açısından önemlidir. (Örneğin deniz tabanı Karbonifer yaşlı kayaçlardan oluşuyorsa bırakılacak topuk daha azken, su içeren kireçtaşlarından oluşuyorsa kalkerler içinde bırakılacak topuk nedeniyle daha kalın olacaktır. Armutçuk TİM’de deniz altında kömür üretimi yapabilmek için bilinmeyen bu özelliklerin yapılacak araştırmalarla ortaya çıkarılması gerekir.)
Denizaltı rezervlerinin haricinde karada en çok kömür rezevlerini barındıran Armutçuk Senlinalinin güney kanadında dik olduğu için bugüne kadar çalışılamayan kömür panolarının hangi üretim yöntemi ve araçlarıyla çalışılabileceği bir diğer araştırma konusudur. Bütün bu bilinmezlikler yapılacak bilimsel çalışmalarla ortaya konulduktan sonra Armutçuk TİM’in geleceğine karar verilmelidir.

Armutçuk Müessese Müdürlüğü Ekrem Murat Zaman ARMUTÇUK TAŞKÖMÜRÜ İŞLETMESİNİN GELECEĞİ