"Amacımız kentin sakini değil, sahibi olmaktır"

TMMOB Mimarlar Odası İl Temsilcisi Ece Bakioğlu, oda olarak Acılık Dere Islahı ile ilgili yürüttükleri çalışmalar hakkında yazılı bir açıklamada bulundu. Bakioğlu, açıklamasında, Zonguldak Belediyesi'nin kente sahip çıkarak Acılık Dere ıslahı projesinde söz sahibi olmaları gerektiğini söyledi.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Zonguldak İl Temsilcisi Ece Bakioğlu, 18 Temmuz 2024'te yaptıkları basın açıklamasıyla Zonguldak Merkez’den geçen Acılık Deresi ıslah çalışmaları kapsamında yaya köprüsü projesi hakkında seçeneklerin tartışılması, ortak akıl ile ilerlenmesi için DSİ ve Zonguldak Belediyesi'ne toplantı çağrılarında bulunduklarını hatırlatarak, toplantının hâlâ yapılmamasına tepki gösterdi.


Bakioğlu, açıklamasında, “Bu işbirliği ilk örnek olacak ve daha sonraki uygulama kararlarda bir arada çalışarak kent adına yapılabilecek tüm projeler için ilham yaratacağına inanarak çıktığımız yolda, yukarıdaki meslek odaların temsilcileriyle beraber DSİ İl Müdürlüğü ile iki kez, Zonguldak Belediyesi ile bir kez olmak sureti ile ayrı ayrı ve yüz yüze görüşmeler yaptık." ifadelerini kullandı.

“DESTEK VERMEYE HAZIR OLDUĞUMUZU BİLDİRDİK”

Bakioğlu yaptıkları görüşmeleri de şöyle özetledi:

"Islah çalışmaları ve dere etrafındaki düzenlemeler ile ilgili öneri ve endişeler önce DSİ İl Müdürü ile paylaşılmıştır. DSİ İl Müdürü Kürşat Coşkun Çolak, ziyarette bulunarak yaptığımız iki görüşmede de bu konudaki bilgisini ve deneyimini bizlere detaylı şekilde aktarmış, oda temsilcilerinin fikirlerine sıcak bakmış, gerekli diyalog ortamını sağlayarak Kurumlar ve Meslek Odaları arası fikir alışverişi, değerlendirmenin önemi ve gerekliliği konusunda örnek bir davranış göstermiştir. Ardından Zonguldak Belediye Başkanı Sn. Tahsin Erdem ziyaret edilmiş, orada da konunun tüm bileşenleri ile bir araya gelerek toplanılması ortak bir karar alınarak harekete geçilmesi gerektiğinin altı çizilmiş, Oda olarak kendilerine destek vermeye hazır
olduğumuzun altı çizilmiştir. Islah projesinin DSİ'nin üstlendiği bölüm haricinde dere çevresi, yaya aksları, peyzaj düzenlemesi gibi Belediyenin sorumluluk alanında olan konulara ilişkin tarafımızdan sorular sorulmuş, fakat yeterli bilgi alınamamıştır.”

DSİ, Belediye, Karayolları ve DSİ'nin bir arada büyük ölçekli bir entegre projede çalışarak aynı dili konuşan, ortak malzeme kullanımlı, insan odaklı tasarım ve uygulama yapılması gerektiğiNİ önerdiklerini belirten Bakioğlu, son olarak şunları söyledi:

'ZONGULDAK BELEDİYESİ KENTE SAHİP ÇIKARAK BAŞKA KURUMLARIN PROJELERİNE MÜDAHİL OLMALIDIR'

“Ancak, Belediye Başkanlığından DSİ ile aralarında bu konularda henüz bir işbirliği ya da bilgi alışverişi yapılmadığı öğrenilmiş; peyzaj, çevre düzenlemesi ve şehircilik projelerinin eksikliği dikkat çekmiştir.  
Zonguldak Belediyesinin kente sahip çıkarak başka kurumların yapmakta olduğu projelerde de gerek dere ıslah projesi gerek yaya köprüsü tasarımlarında söz sahibi olması gerektiği, projelerin henüz fikir aşamalarında müdahil olması gerektiği, erken karar aşamalarında ilgili meslek odaları ve bileşenler ile birlikte çalışmasının kente sağlayacağı yarar odamız yönetim kurulunca vurgulanmıştır.

'ZONGULDAK BELEDİYESİ BİZE GERİ DÖNÜŞ YAPMADI'

Zonguldak Belediyesinin DSİ ile işbirliğinin ve iletişim ortamının sağlanması adına destek toplantımızı Zonguldak Belediyesi koordinatörlüğünde yapabilmek adına başvurumuzu Temmuz ayında yazılı olarak da yaptık. Ancak şu ana kadar Belediye tarafından bize sözlü ya da yazılı herhangi bir cevap verilmemiştir. Tüm işbirliği çağrılarımıza rağmen ilgili STK ve odalar olarak aşamalardan haberdar edilmemenin, çağrımıza somut bir yanıt alamamanın üzüntüsünü yaşamaktayız. Amacımız kentin sakini değil, sahibi olmaktır ve mesleki birikim, bilgi ve deneyimimizi kentin çıkarları için yetkili kurumlarla işbirliği içerisinde kullanmaktır.

“'ORTAK AKILA ÖNEM VERİLECEĞİNİ, MESLEK ODALARI İLE BİRLİKTE ÇALIŞILACAĞI,  FİKİRLERİNE İHTİYAÇ DUYULDUĞU' SÖYLEMLERİ' GERÇEKLEŞMEDİ"

Bu kent için çok önemli gördüğümüz toplantının hala yapılmaması, yerel seçim
öncesi ve sonrası her bir araya gelindiğinde 'ortak akıla önem verileceğini, meslek odaları ile birlikte çalışılacağı, onların fikirlerine ihtiyaç duyulduğu' söylemlerinin pek de gerçekleşmediğini göstermektedir. Yine de kent içerisinde yapılan ya da yapılacak olan Mimarlık disiplini ile ilgili her türlü planlama kararı için taraf olmaya devam edeceğimizi ve halkımızı bilgilendirmeye devam edeceğimizi değerli basın aracılığı ile kamuoyuna duyururuz."

TMMOB Mimarlar Odası Ece Bakioğlu Acılık Dere ıslahı projesi Zonguldak